Sådan kommer du godt i gang med at vandre som ældre - 7 tips der sikrer dig en god start

Hvordan kommer du godt i gang med at vandre som ældre? Her giver vi 7 tips, der sikrer dig en rigtig tryg og god start.

Støttestrømper til hævede ben

Det kan være, at du ikke er vant til at bevæge dig så meget, og begynder du at gøre dette, kan du godt få hævede ben. Her hjælper det i den grad at bruge strømper til hævede ben, også kaldet støttestrømper. De hjælper på blodcirkulationen i benene, og mindsker udmattelse og træthed samt uro i benene. De er også gode at have på, hvis du skal ud at flyve, hvor du sidder stille i længere tid ad gangen.

Lad ikke ordet "vandre" blokere din lyst

Hvis du gerne vil bevæge dig noget mere, efter at du har gået på pension, kan du med fordel se med i denne artikel, hvor vi ser nærmere på, hvordan du kan begynde at vandre. Det kan lyde meget fornemt og fyldt med præstationsaktivitet med ordet vandre. Det kan i sig selv give nogle blokeringer mentalt, når man hører om mennesker, der har nogle meget professionelle vandrestøvler og vandretøj og begiver sig ud på en farefuld færd på Mount Everest eller andre høje bjerge, hvor de vandrer i mange dage og mange kilometer.

Man kan derfor godt gå lidt i stå på forhånd, når man tænker på ordet vandring. Sådan behøver det nu slet ikke at være, for det at vandre kan også bare betyde at gå, og her kan du med fordel starte i det små, hvis du slet ikke er vant til at bevæge dig så meget i hverdagen.

Start i det små

Det kan som sagt være en stor fordel, at du starter med at gå nogle mindre ture, hvor du begynder at få gang i dit bevægeapparat. På denne måde begynder du at vænne kroppen til at bevæge sig og du bliver også langsomt bedre motorisk til at sætte dine ben, samt gå op og ned ad mindre bakker og ujævnt terræn. Når du så føler dig tryg nok i at gå disse mindre ture og dit kredsløb også er blevet bedre, kan du med fordel udvide gåturene til lidt længere strækninger.

Målet kunne jo være en lang vandring enten i Danmark på Hærvejen, Klostermarksruten eller Camønoen på Møn, hvor der er indlagt overnatningsmuligheder undervejs, og hvor du helt sikkert vil møde andre vandrere på din rute. Disse ruter er meget naturskønne gennem skov, langs kyster og over marklandskaber og på strandene.

Skøn natur at vandre i

Når du skal vælge nogle lidt længere strækninger at gå i, kan det være en fordel for motivationen, at du finder en strækning som også er meget skøn naturmæssigt. At vandre er nemlig ikke kun noget, der gavner det fysiske, men i høj grad også sindet og sjælen. Vi er jo naturmennesker, og vi har brug for at være i naturen og føle os som en del af naturen.

Der er mange mennesker der lader op når de går i naturen og opdager hvor små de er, i forhold til helheden. Det kan der være noget befriende og smukt over. Find en skøn strækning ved vandet, hvor du f.eks. går i sandet, og går langs stranden og ser på de smukke klitter og havet. Dette giver også god motion til benene, fordi det er tungt at gå i sandet.

Find en vandreklub

Hvis du er en af dem, der har svært ved at komme ud af døren og vandre alene, kan det være en stor fordel at finde et fællesskab at vandre med. Her findes der er rigtigt mange vandreklubber rundt omkring i Danmark, som du kan melde dig ind i og de arrangerer typisk nogle vandreture i skønne områder af den danske natur.

Dermed skal du ikke sørge for planlægningen af selve ruten, men bare møde op og selvfølgelig være opmærksom på sværhedsgraden, som altid bliver indikeret før start. For eksempel plejer vandreforeningen at sige, hvis man ikke skal Tage med, hvis man er lidt gangbesværet. Der vil også blive indikeret, om der ville være nogle lidt hårde stigninger, som man skal gå op og ned ad.

På denne måde er du forberedt på forhånd og ved om du kan klare turen. Dette er det første udgangspunkt for at du får en rigtig god oplevelse både i naturen og sammen med de andre. Der er ofte også et socialt element indlagt i vandreforeningerne, hvor de mødes og bare hygger sig og måske spiser en god middag sammen uden at vandre. Dette er helt klart også værd at tage i betragtning, når du søger efter et vandrefællesskab.

Hav nogle gode vandrestøvler på

Fodtøjet du har på under vandreturen, er selvfølgelig helt essentielt. Det handler om, at du ikke må kunne vrikke om på anklen og dermed beskadige dine led og sener, når du går på ujævnt terræn og op og ned ad stigninger. Der ud over skal du også bruge nogle vandrestøvler eller vandre sko, som er vandtætte, fordi du helt sikkert kommer til at vandre i regn, slud og sne. De må også meget gerne have foer, så at du kan holde varmen undervejs.

Der findes mange forskellige varianter af vandrestøvler og vandresko til mange forskellige priser, så prøv at snakke med en person i en friluftsbutik om, hvad der kunne være noget for dig, fordi de er rigtig gode til at spørge ind til dine behov og den situation du skal bruge støvlerne i.

Pres ikke dig selv for meget

Selv om du nu er begyndt at lære at vandre og bare nyder det, er det altid med blik for, at du også skal passe på dig selv og skal passe på dine egne grænser,. Det handler jo også om din egen fysiske dagsform, hvor du måske ikke altid føler energien og kræfterne til at vandre langt.

Derfor er det bedste udgangspunkt for en god vandreoplevelse altid, at du først og fremmest tager hensyn til dig selv og også lade være med at gå ud på en længere vandretur, hvis du ikke føler, at du har kræfterne til det, den pågældende dag.

Dette kan gøre, at du virkelig nyder turen, når du kun går ud, når du har energien, lysten og motivationen til det. Omvendt kan det også give energi, hvis du først får kommet afsted, uden at du måske helt havde energi eller lyst til det, fra start. Fællesskabet, naturen og vandringen kan give meget, også på det sjælelige plan.

Det er ikke uden grund, at der findes meget lange pilgrimsvandringer som for eksempel Caminoen, der strækker sig fra Frankrig og hen over Spanien og ender i den smukke by Santiago de Compostela. Det kan være en meget eksistentiel og religiøs oplevelse for mange at vandre, så potentialet er helt enormt, når du først har begivet dig ud på denne smukke vandringsoplevelse i hverdagen, enten alene eller i et vandrefællesskab.

Menu
Top